Aspida – laboratorija za zubnu tehniku
Zetska 1/a stan 22, 24 000 Subotica
tel: +381 24 545 807, +381 62 272 636, +381 64 270 63 36
e-mail: ztl.aspida@gmail.com
web: www.aspida.in.rs
Laboratorija za zubnu tehniku Aspida je novootvorena, savremeno opremljena laboratorija koja se bavi izradom valplast proteza. Pored toga Aspida nudi usluge klasičnih akrilatnih, titanium i skeletiranih proteza.  Sanja Petrekanić, zubni tehničar i osnivač Aspide već 6 godina bavi se izradom fleksibilnih proteza, prvi je i jedini instruktor valplastau Srbiji. U svetu koji svakodnevno gravitira prema rešenjima visoke estetike i trajnih rešenja za zubarske potrebe valplast predstavlja idealan izbor. Valplast je nelomljiv, čvrst, super fleksibilan materijal koji savršeno odgovara raznolikosti prirodnih uslova u ustima. Ima jedan modus elastičnosti koji je veoma postojan. Takođe je jedini materijal koji je ostao nepromenjen u svom sastavu od svog pojavljivanja na tržištu i jedini fleksibilni materijal gde proizvođač daje doživotnu garanciju protiv loma. To je razlog zašto valplast postoji na tržištu već šest decenija i što su se mnogi stomatolozi I pacijenti širom sveta opredelili za Valplast.

Aspida – laboratorija za zubnu tehniku
Zetska 1/a Appartment N0 22, 24 000 Subotica
tel: +381 24 545 807, +381 62 272 636, +381 64 270 63 36
e-mail: ztl.aspida@gmail.com
web: www.aspida.in.rs

 

O nama
Laboratorija za zubnu tehniku Aspida je novootvorena, savremeno opremljena laboratorija koja se bavi izradom valplast proteza. Pored toga Aspida nudi usluge klasičnih akrilatnih, titanium i skeletiranih proteza.  Sanja Petrekanić, zubni tehničar i osnivač Aspide već 6 godina bavi se izradom fleksibilnih proteza, prvi je i jedini instruktor valplastau Srbiji.

O valplastu

U svetu koji svakodnevno gravitira prema rešenjima visoke estetike i trajnih rešenja za zubarske potrebe valplast predstavlja idealan izbor. Valplast je nelomljiv, čvrst, super fleksibilan materijal koji savršeno odgovara raznolikosti prirodnih uslova u ustima. Ima jedan modus elastičnosti koji je veoma postojan. Takođe je jedini materijal koji je ostao nepromenjen u svom sastavu od svog pojavljivanja na tržištu i jedini fleksibilni materijal gde proizvođač daje doživotnu garanciju protiv loma. To je razlog zašto valplast postoji na tržištu već šest decenija i što su se mnogi stomatolozi I pacijenti širom sveta opredelili za valplast.

Indikacije

Valplast je idealan materijal za zbrinjavanje pacijenata sa parcijalnom bezubošću. Biokompatibilni materijal koji ne sadrži monomer, iz kog razloga predstavlja idealno rešenje za pacijente alergične na akrilat. Takođe je neuporedivo bolji od klasičnih proteza jer se bolje prilagođava situaciji u usnoj duplji, bolje naleže na desni I ravnomernije prenosi pritisak žvakanja, te stoga ne dovodi do slučaja brzog povlačenja desni. Valplast proteze za razliku od klasičnih nemaju žičane kukice, te stoga ne dovode do oštećenja zuba I pojave parodontopatije. Takođe, valplast je daleko superiorniji od skeleta s obzirom da sadrži metal u svom sastavu.

Zahvaljujući svojoj funkcionalnosti Valplast je našao i svoju primenu u izazovnim slučajevima poput kancera usne duplje, rascepa usne, slučaja visokog (gorskog) nepca, izražene koštane formacije ili vidljivih koštanih deformiteta koji ograničavaju unos proteze u usta i nije ih moguće rešiti hirurškim putem. Valplast je i alternativa skupim radovima, koji uključuju implantate I fiksne restauracije.  Estetski je skoro nevidljiv, a s obzirom na gracilnost, valplast proteze ne stvaraju probleme pri govoru i jelu, tako da se pacijenti brzo navikavaju na njeno prisustvo u ustima.

Izrada valplast proteza

Za izradu valplast proteza potrebno je uzeti precizan alginatni otisak

Dalji postupci izrade:

-druga faza: zagrižajna šablona

-treća faza: proba postave

Identični su kao i kod izrade klasičnih akrilatnih proteza.

Međutim, za razliku od klasične akrilatne proteze, valplast proteza se pre unosa u usta stavlja u toplu vodu kako bi omekšala I postigla temperaturu tela. Na taj način ona dobijastepen fleksibilnosti koji ima I u ustima pacijenta. Korekcija valplasta je minimalna ili štaviše, nije ni potrebna, a radi se zelenim kamenom za porcelan.

Reparatura i podlaganje

U svim slučajevima mobilnih protetskih nadoknada moguće je uraditi reparaturu i  podlaganje. Isti slučaj je i kod valplast proteza. Dodatak pelote (kukice), zuba I nadoknada valplasta rade se na dva načina:

1. Dodajući mehaničku retenciju

2. Metoda injekcije prilikom čega nema gubitka fleksibilnosti proteze i linije razgraničenja između starog i novog segmenta.

 

Studijski  model

Ukoliko želite da svojim pacijentima skrenete pažnju na valplast i ukažete im na njegove prednosti, naručite valplast studijski model za vašu ordinaciju. Dobićete valplast protezu na gipsanom modelu i na taj način će vaši pacijenti biti u mogućnosti da se sami uvere u prednost Valplat proteze.